Agerpres

Consumul mondial de peşte este nesustenabil, avertizează FAO

Economic Extern -
Foto: Consumul mondial de peşte este nesustenabil, avertizează FAO
O treime dintre oceanele lumii sunt exploatate excesiv din punct de vedere al pescuitului, iar consumul de peşte a atins un nivel record, ceea ce generează îngrijorări cu privire la sustenabilitatea unei surse importante de proteine pentru milioane de persoane din întreaga lume, a avertizat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), într-un raport publicat luni, informează Reuters. Raportul FAO susţine că, la nivel global, procentajul populaţiei piscicole capturată într-o formă nesustenabilă a crescut de la 10%, în 1974, la 31,4%, în 2013, şi la 33,1% în 2015. În paralel, consumul de peşte a atins un nivel istoric de 20,2 kilograme/persoană, de la 9 kilograme/persoană în 1961, iar noi creşteri sunt preconizate în viitor, pe măsură ce consumatorii preocupaţi de sănătate se vor îndrepta spre peşte. "Există o presiune prea mare pe resursele marine şi avem nevoie de mai multe angajamente din partea guvernelor pentru a îmbunătăţi situaţia sectorului piscicol", a declarat Manuel Barange, directorul Departamentului de pescuit şi acvacultură din cadrul FAO. Potrivit experţilor, peştele este o sursă crucială de hrană pentru miliarde de persoane din întreaga lume, însă pescuitul excesiv afectează unele regiuni, în special Marea Neagră şi Marea Mediterană, urmate de zonele de coastă din Chile şi Argentina. Raportul FAO arată că, în prezent, aproximativ 35% dintre capturile mondiale de peşte sunt risipite, fie sunt aruncate peste bord, pentru că este vorba de peşti prea mici sau pentru că se alterează înainte de a fi consumat din lipsa unor echipamente necesare pentru a menţine peştele proaspăt. Shakuntala Thilsted, director de profit la organizaţia nonprofit WorldFish, subliniază că reducerea pierderilor şi a risipei ar permite îmbunătăţirea sustenabilităţii pescuitului. "Capul, oasele şi alte părţi ale peştelui au cele mai multe substanţe hrănitoare. De ce nu utilizăm soluţii inovative pentru a transforma aceste părţi în hrană atractivă?", a spus Thilsted. Prognozele FAO arată că producţia mondială de peşte, atât din capturi, cât şi din acvacultură, va continua să crească în următorul deceniu şi va ajunge la 201 milioane de tone în 2030, o creştere cu 18% faţă de producţia actuală, de 171 milioane de tone. AGERPRES/(AS - autor: Constantin Balaban, editor: Oana Tilică, editor online: Irina Giurgiu)