o intrebare....

Buna ziua tuturor..Am o intrebare,daca stie cineva sau ma poate ajuta in legatura cu MA 35.Mi-am depus actele pt dreptul de munca la MA 35 de vreo 3 luni si cei de acolo,de la birouri sau rastit la mine cand m-am dus doar sa intreb in cat timp imi vin actele si m-au trimis acasa cu raspunsul ca trebuie sa astept la rand ca in viena este multa lume de toate nationalitatiile.Mentionez ca sunt in viena din 2003,in 2004 am nascut un baietel dar sotul nu s-a interesat deloc de drepturile mele eu stand acasa numai cu copilul.Nici macar karentul pt copil nu l-am luat....poate stie cineva sau ma poate ajuta cu niste sfaturi,in legatura cu karentul...si dreptul de munca!!!Va multumesc pt timpul acordat.
daca sotul este cetatean austriac ai automat drept de munca...adica din 2003, daca este cetatean roman , stabilit in Austria legal, din cate stiu primesti drept de munca dupa 18 luni de sedere pe teritoriul Austriei. De ce la MA35? Din cate stiu dreptul de munca - Freizügigkeitsbestätigung- se obtine de la AMS.

Uite aici: http://www.ams.at/sfu/14186_4635.html


karenz din urma?.....nu cred , dar poti sa te informezi la Arbeiterkammer sunt competenti si ei cunosc multe chichite din legislatie. Bafta!
Multumesc mult,,,sotul meu este fostul sot acum dar stam impreuna,el are drepturi aici pt ca este de vreo 24 de ani pe aceste meleaguri...problema este la mine,si pt drept de lucru el m-a informat pt MA35...nu stiu ce sa mai zic...multumesc pt ajutor!!!
aha fost sot.......pai tr sa primesti pensie de intretinere de la el....ori? o data ptr tine o data pensie alimentara ptr copil. da inteleg situatia...iti pune elegant bete in roate...si asta ma calca pe batatura. Deci tu ai drept de munca numai sa te duci la AMS sa explici situatia....tr doar sa-ti elibereze Freizügigkeitsbestätigung costa 6,50 euro. Te duci cu mapa de documente la tine le dai ce-ti cer si se elibereaza pe loc.


bafta...tine-ne la curent
Buna din nou.In primul rand ma bucur ca ma sustii in continuare,esti foarte amabil si pentru asta iti multumesc.Da este genul de barbat care crede ca este cel mai cel...de cand il stiu numai bete in roate mi-a pus si de sustinut in ceva cu atat mai putin.Nu vreau sa te plictisesc cu problemele mele departe de mine acest gand,dar ca sa iti faci o idee.....am 33 el 47 avem un copil impreuna si c-am atat!!!Ne-am casatorit in Viena am divortat in Romania in 2007,acum doi ani i-am dat copilul pt vacanta de 60 de zile sa vina in viena cu el....doar este tatal asa am gandit atunci... dupa care marea surpriza el nu mi-a m-ai adus copilul inapoi mult timp,obligandu-ma intr-un fel sa ma reintorc si eu.Si asa am facut doar pt copil...si acum iata-ma in postura de a astepta poate voi lucra si eu.......ca sa fac ceva,sa nu mai depind de el.Ar mai fi multe de spus,......apropo cei de la AMS,au spus ca pana nu primesc raspuns de la MA..nu ma pot ajuta cu nimic,au dat din umeri pur si simplu....practic sunt legata de maini si de piciore,si cel mai rau este ca nu am sustinere din parte lui....multumesc pt timpul acordat
Da, ptr ca ai intrerupt sederea in Austria este MA35 drumul corect....sper sa se rezolve....iar de munca se gaseste numai dorinta sa fie

Multa bafta si curaj
Multumesc mult....multa bafta iti doresc si tie,in tot ceea ce intentionezi sa faci,si tuturor celor care se afla pe acest forum...Multumesc.
buna olivia,

imi pare rau pt situatia ta, cred ca cel mai in masura sa te ajute ar fi un istitut de frauenberatung

http://www.wien.gv.at/sozialinfo/conten ... senseid=83

aici gasesti mai multe , poate ca aici http://www.wien.gv.at/sozialinfo/conten ... senseid=83 gasesti mai multe info, eventual sa faci un termin pt consiliere.
Multumesc....
[img]"Ne-am%20casatorit%20in%20Viena%20am%20divortat%20in%20Romania%20in%202007"[/img]

Am inteles bine cä v-ati reintors la fostul sot de care ati divortat in 2007? Deci nu mai aveti statutul de sotie, si nici dreptul de muncä dobandit in urma cäsätoriei cu dansul, in urma divortului si a päräsirii de domiciliu in Austria.
Cei de la AMS asteaptä sä vadä pe Anmeldebescheinigung de la MA35 in baza cärui paragraf vi s-a acordat titlul de sedere. In functie de paragraf si in baza criteriilor preväzute de legea in vigoare, vi se a acord sau nu din nou dreptul de muncä.
Poate mä corectati dacä am inteles gresit cä sunteti divortatä de fostul sot incä...