Doresc sa muncesc in Austria, ce trebuie sa stiu?

Informatii utile pentru cetatenii romani cu domiciliul in Austria.
70 posts
NU.
Reintregirea se face pe linie ascendentä sau descendentä pana la gradul I.
Singura posibilitate de a te ajuta intr-un fel este de a te lua in spatiu si a semna o declaratie de responsabilitate pentru tine cä te intretine si te sustine financiar, in baza salariului ei.
Cu o asigurare medicala obligatorie si cu celelalte documente, poti sä stai in Austria dacä iti declari scopul la autoritatea de competenta (in timpul celor 3 luni preväzute de legislatia in vigoare).

Prin obtinerea acelui Anmeldebescheinigung ai dreptul de a ramane pe teritoriul Austriei, fiindcä sora ta a garantat pentru tine, insä nu obtii drept de muncä sau dreptul la orice fel de sustinere din partea statului austriac.

Succes!
Buna ziua

Am dat un interviu in Austria recent in Graz si din pacate statul le-a zis ca nu le da aviz pt a angaja un roman deoarece statul le gaseste acolo in oras alti austrieci care se potrivesc pe postul meu. Dar acu o saptamana am fost sunat din nou si mi s-a zis ca la sediul central din Bruck an der Mur nu ar fi astfel de probleme, au pus anunt oficial si nu au gasit pe cineva. Recent mi-au cerut diploma de facultate si de master, traduse in engleza si legalizata la notar, + suplementele la diplome care se dau( hartiile cu notele, anii, creditele etc.) si o copie dupa cartea de identitate.
Nu am indraznit sa intreb daca aceste cerinte presupun si faptul ca ma si angajeaza, dar banuiesc ca nu mi le cer asa degeaba.
Puteti sa-mi spuneti cam ce inseamna aceste lucruri?Sau in ce etapa de angajare se desfasoara aceste lucruri?Multumesc
Angajatorul face o cerere la oficiul de muncä si argumenteazä de ce vä doreste oe Dvs. in mod special si nu angajeazä un cetätean austriac sau un sträin cu drepturi depline de aici.
Räspunsul vine in 3 säptämani, angajatorul pläteste maxim 20 de euro pt. cerere la acea autoritate.
Räspunsul pozitiv sau negativ poate veni in maxim 3 säptämani.
Dacä este favorabil, atunci se acordä o aprobare pentru acel loc de muncä valabilä pe un an.
Dupä un an de gratie, ti se va elibera o adeverintä cu acces liber pe piata muncii austriece.

Mult succes!
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul prompt.
Acesta imi trezeste alte intrebari , doar pt a intelege mai bine sistemul.
Prima deducere ar fi ca angajatorul doreste sa ma angajeze si incearca sa faca formalitatile in acest sens.
Are rost sa va intreb ca daca nu s-ar fi interesat la aceasta institutie a statului austriac in prealabil in legatura cu posibilitatea angajarii mele, mai avea rost sa se chinuie cu mine?Adica banuiesc ca el are ceva informatii ca ar putea sa ma angajeze, doar ca dureaza formalitatile legale pentru a obtine acest aviz...pentru ca altfel banuiesc ca s-ar fi reorientat spre niste candidati care probabil ar fi fost mai usor de angajat.
Mi-e foarte greu sa cred ca ei in continuare insista fara a crede in faptu ca , chiar o sa poata sa ma angajeze....

Va multumesc

Code: Select all

Prima deducere ar fi ca angajatorul doreste sa ma angajeze si incearca sa faca formalitatile in acest sens.
=> Corect

daca nu s-ar fi interesat la aceasta institutie a statului austriac in prealabil in legatura cu posibilitatea angajarii mele, mai avea rost sa se chinuie cu mine?
=> ca angajatorul sä primeascä un räspuns, trebuie fäcutä o cerere oficialä + atasate dovada studiilor pentru a putea argumenta alegera Dvs. in defavoarea unui somer de pe piata austriacä.
Räspunsul nu se poate stii dinainte, pentru cä la autoritatea competentä (Arbeitsmarktservice, prescurtat AMS) nu existä nici telefoane cu fire scurte si nici un ghiseu unde se pot pune intrebäri de genul pot sau nu pot.

Adica banuiesc ca el are ceva informatii ca ar putea sa ma angajeze, doar ca dureaza formalitatile legale pentru a obtine acest aviz
=> Fals. Numai referentul responsabil pentru litera numelui de familie poate sä stie dacä va aproba sau nu cererea. Durata formalitätilor constä in faptul cä trebuie inspectatä piata austriacä si acei canditatii someri vor fi trimisi la interviu cätre potentialul Dvs. angajator (ceea ce ii va provoca o mare bucurie dacä se trezeste cu 10-15 candidati), iar el trebuie sä argumenteze la fiecare de ce nu il acceptä pe X-ulescu in favoarea lui R-omanescu.

Mi-e foarte greu sa cred ca ei in continuare insista fara a crede in faptu ca , chiar o sa poata sa ma angajeze....
=> E greu de räspuns la intrebare, pe baza unor supozitii si a unor rationamente. Nici unul dintre noi nu stie räspunsul. A fi optimist este bine si vä ajutä pe drumul pornit.
Insä nu uitati cä dacä el luptä pentru Dvs. pentru a vä angaja, are anumite interese. Unul ar fi cä vä poate oferi un salariu de incepätor, färä a vä lua in considerare anii lucrati in Romania, ceea ce conduce la un anumit avantaj financiar in favoarea lui (socotit lunar x 14 salarii anual). De exemplu.Repet, insä sunt numai supozitii.

Pana la clarificare, räbdare si tutun.
Multumesc din nou pt raspuns.
Mentionez ca postul de data asta este in Bruck an der Mur, populatie 60 000 oameni.
Initial era un post la o filiala in Graz oras cu 240 000 de oameni.Cand a fost vorba de Graz , nu mi-au cerut diplomele deloc. In Bruck an der Mur au mai angajat si acu 1 an jumate niste ucrainieni. Banuiesc ca AMS cauta doar in Bruck an der Mur potentiali someri, si nu in toata Austria.Oricum postul meu e inginer automatizari industriale, cu automate programabile.Sper sa am noroc de data asta.Salariu nu ar fi mare, 1400 net de 14 ori intr-adevar, dar cred k oportunitatea nu poate fi ratata si oricum sunt sigur ca pot sa ii fac sa mi-l creasca in timp prin competente,implicare si rezultate. Si oricum 50% din job consta in faptu ca ar trebui sa mai fiu plecat prin alte tari, deci ar mai fi si diurne care m-ar ajuta.M-am gandit in principiu dk o sa ajung acolo o sa incerc sa-mi iau o chirie simpla: 1 ap cu o camera, o mini-baie,o mini-bucatarie, ceva studentesc, am vazut k preturile se orienteaza undeva la 350-420 euro cu toate cheltuielile incluse(curent etc.) la ce vreau eu.
Oricum sper sa am noroc de data asta.
Salut,

da, angajatorul doreste neaparat sa te angajeze, 1400net inseamna 2000 brut, ceea ce este un salariu foarte mic pentru un inginer in automatizari industriale (salariul ar trebui sa se invarta pe undeva la 3500 brut, cu ceva experienta), DAR... este o sansa, dupa un an, dupa ce se obtii accesul liber la piata muncii, altfel se negociaza salariul :-)

Sper sa obtii curand permisul! Bafta!
Sunt constient ca salariul este scazut, eu am experienta 4,5 ani, dar doar in Romania...dar stiu ca ma voi descurca si voi castiga mai bine in viitoru apropiat, si pot ajunge la acel 2000 net. Ei vor sa ma cunoasca, sa vada daca ma descurc probabil, de ce sa-mi dea vreo 2000 deodata...ei nu au mai avut nici un roman, si stie toata lumea ce reputatie avem noi prin strainatate...Dar eu cred ca daca vor avea incredere, vor plusa, eu am 1 an de sacrificiu in fatza in care trebuie sa demonstrez ca merit bani mai multi si daca nu o sa fie constienti de asta, oricum voi obtine permisu cum zici tu si pot gasi si altceva...
Multumesc si tie de raspuns.
Permisul pe un an se ofera strict pentru jobul si regiunea/localitatea pentru care firma unde vrei tu sa muncesti a aplicat. Daca cumva il obtii: pleci inainte de 1 an inseamna ca ai pierdut permisul.

PS: cu limba romana ce ai avut?
Buna ziua am si eu o intrebare la dumneavoastra si anume:
Cineva care are legatura cu un angajator din Austria ofera locuri de munca in domeniul forestier, persoana respectiva spune ca odata ajunsi acolo se face contract de munca pe un an de zile si am cazare asigurata, salariu de la 1000 de euro in sus, eu vreau sa va intreb care este prodeceul in legatura cu contractul de munca? Pur si simplu ajung acolo si imi face contract de munca angajatorul? Cum s-ar zice ma duc la loc singur de munca. Mie mi-e teama sa nu fie o abureala si sa ma duc sa ma plimb prin Austria, nu stiu cum lucreaza austriecii si cat sunt de seriosi...ce parere aveti? Ce intrebari sa-i mai pun persoanei repective? Stima.
70 posts