ajutor pensie austria

Cetateni romani: 4.762 persoane
Buna ziua,numele meu este Dan si va rog frumos daca ma puteti ajuta cu niste raspunsuri la urmatoarea problema: Mama mea a locuit in matterbourg cu acte de sedere timp de 4 ani si 7 luni,in toti acesti ani a fost 24 de ore din 24 la ingrijirea unei batrane si a platit o anumita suma odata la 3 luni in juru sumei de 540 de euro ceva de genu SVA. Acum mama mea a facut imputernicire la semnatura ei acelei persoane la care e locuit in austria si aceea pers de origine austriaca a bagat actele necesare pt obtinerea venitului din austria(pensie,ajutor social) nu stiu exact ce denumire are.As dori sa stiu ce sanse are de a primi si ce suma ar putea primi lunar.p.s.mama mea este pensionara si in romania, aprox. 150 de euro pe luna(600 lei ron). Este deja a 3 luna de asteptare si nu a primit nimik prin posta din ro ca sa o instiinteze in leg cu asta,chiar si femeia la care a locuit tot ne intreaba daca am primit vre'un raspuns. Va multumesc si va rog mult ajutati'ma. Va doresc o zi buna
Procesarea dosarelor dureaza ceva timp. Trebuie sa intrebati daca cei de la SVA au trimis un raspuns sau e inca in prelucrare cererea pe care ati depus-o...
Am inteles.dar unde pot intreba. ca azi am sunat la casa de pensi din caras severin(unde locuieste mama) si mi-au zis ca la ei nu se afla nici un dosar. probabil ca nu se numeste pensie cea ce va primi mama mea. sau? stiu ca la sva platea aceA suma de bani. undeva la 550euro odata la 3 luni
Buna Dan

Daca mama ta are dreptul la pensie in Romania deduc ca are deja 60 de ani si a lucrat (a platit asigurare) timp de cel putin 15 ani in Romania.
In Austria sunt aceleasi conditii: varsta de cel putin 60 de ani la femei si cel putin 15 ani de asigurare de pensie.

Are doua posibilitati:

1 - sa depuna la casa de pensii din Caras Severin dovada celor 4 ani si 7 luni lucrati in Austria (Versicherungszeitenauszug mit Beitragsgrundlagen de la SVA). Cei de acolo iau legatura cu SVA din Austria si isi actualizeaza reciproc datele. Mama ta va avea astfel lunile in care a platit asigurare de pensie in Romania si in Austria cumulate.
La pensia din Romania nu se modifica nimic. Cei din Austria insa vor lua in considerare si lunile lucrate in Romania si astfel mama ta va indeplini amandoua conditiile pentru a primi pensie in Austria: 60 de ani si minim 15 ani lucrati. In aceste conditii mama ta dobandeste dreptul la pensie in Austria. Calculul sumei pe care o va primi lunar in Austria va lua insa in considerare doar cei 4 ani si 7 luni de contributie la asigurare.

2 - sa depuna la SVA Burgenland dosar de pensie
http://esv-sva.sozvers.at/mediaDB/MMDB1 ... RMULAR.pdf
in care specifica faptul ca a lucrat in Romania. Cei de acolo iau legatura cu casa de pensii din Romania si urmeaza aceeasi procedura ca la prima posibilitate.
Probabil ca a ales a doua posibilitate si acum asteapta.

Ar fi de indicat sa incerce si prima posibilitate.

O zi buna
Nu sunt sigur daca se incadreaza sa aplice pentru pensie in Austria atata timp cat domiciliul stabil este in Romania si nu a lucrat cel putin 7 ani in Austria (cred ca se poate plati din urma echivalentul la 8 ani .. pentru a inplini conditiile de pensionare).

Eu cred ca doamna despre care vorbim poate aplicate pentru actualizarea pensiei doar in Romania. Trebuie insa vazut care e procedura si ce documente trebuie sa asuca de la SVA.
Chiar si aici ar putea aparea ceva probleme in condiile in care dansa primit pensie de boala (se poate pune intrebarea cum a lucrat daca a fost bolnava, sau ... de ce a fost pensionata de boala daca a putut sa lucreze in continuare..)

Totusi ... cred ca procedura de urmat este cea de cerere a recalcularii pensiei (la casa de pensii din romania) prin recunoasterea anilor lucrati in Austria.

Numai bine,

Sergiu
Procedura pe care am expus-o mai sus este reglata la nivel european.

http://www.bmask.gv.at/site/Soziales/Pe ... n_Staaten/

vezi cazul "Leistungen bei Alter: Peter Schwarz ..."

In romaneste gasesti explicatii mai jos:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=510&langId=ro

da click la "Pensii"

Binenteles ca se depune cererea acolo unde locuieste permanent persoana in cauza.

Dosarul mamei tale a fost probabil depus in Austria in momentul in care mama ta inca mai avea Meldezettel (domiciliul principal) in Mattersburg.

Prelucrarea dosarului poate dura si pana la un an, de aceea ar fi de indicat sa se depuna si in Caras Severin actele necesare pentru cumularea anilor in care s-a platit asigurarea de pensie in Romania si Austria. Nu se recalculeaza pensia. Austria ii recunoaste mamei tale dreptul la pensie de varsta (60 de ani + lunile de asigurare in Austria si Romania cumulate) si ii plateste pensie luand in considerare doar cei 4 ani si 7 luni.

Mama ta primeste in continuare pensia de varsta in Romania pe langa pensia din Austria pentru cei 4 ani si 7 luni.

Sper ca nu este asa de complicata explicatia

O zi buna
iti multumesc din siflet ''solo'' pt implicare. Am doua semne de intrebare , 1. poate are probleme mama mea pt ca ea locuieste si are cetatenie si resedinta in romania. 2. ea incaseaza pensie de boala de ceva ani si doar in ultimi doi ani a iesit la pensie definitiva si sa nu afecteze asta procesul. va multumesc din sflet celor care mau ajutat pt ca rareori mai gasesti pe cineva capabil si cu buna vointa sa te ajute.
Buna Dan

1. Mama ta tocmai datorita faptului ca este cetatean roman deci al UE si locuieste intr-un stat din UE deci in Romania, intra in reglementarea expusa mai sus.

2. Faptul ca a fost pensionata pe caz de boala in Romania mai multi ani nu are pentru Austria nici o relevanta. Pentru a avea drept la pensie din Austria pentru cei 4 ani si 7 luni lucrati in Mattersburg trebuie sa implineasca cele doua conditii expuse mai sus: sa aiba varsta de cel putin 60 de ani si sa fi platit asigurare de pensie timp de cel putin 15 ani.
Deci daca se cumuleaza lunile de asigurare din Romania cu cei 4 ani si 7 luni din Austria, rezultatul trebuie sa fie cel putin 15 ani.

Daca avea voie sau nu sa lucreze in timpul pensiei de boala din Romania trebuie sa intrebe in Caras Severin. Nu cunosc reglemantarile.

In Austria ar fi avut voie:

"Invaliditäts- oder Berufsunfähigkeitspension

Auch bei der Invaliditätspension dürfen Sie geringfügig dazuverdienen. Bei einem Zuverdienst über der Geringfügigkeitsgrenze bekommen Sie weniger Pension, wenn das Gesamteinkommen im Monat über € 1.108,17 brutto liegt.
Bei einem Gesamteinkommen zwischen € 1.108,17 und € 1.662,31 wird die Pension um 30 % gekürzt, zwischen € 1.662,31 und € 2.216,34 um 40 % und ab € 2.216,34 um 50 %."


Chiar daca nu avea voie sa lucreze, pentru Austria nu are, ma repet, nici o importanta.

O zi buna
Buna
Am inteles,in mod normal in austria se incadreaza perfect pt a primi ce i se cuvine. In romania este cu toti altceva pt ca a fost maicamea la casa de pensi din caras severin si le'a explicat situatia si cei de acolo au raspuns foarte respicati sa nu cumva sa faca asa ceva pt ca ea nu are dreptul sa lucreze fiind in pensie de boala si au spus ca exista doua posibilitati: 1.sa plateasca pensia din urma (perioada care a lucrat in austria si nu avea voie) si 2. sa ii se traga din pensie suma respectiva pana o recupereaza ei. si ar mai fi varianta sa iti ia pensia din romania detot. Acuma stau si ma gandesc ca daca au trecut 5 ani(care au si trecut) atunci statul sau institutile romane nu mai au ce sa iti faca sau sa iti cera sa restitui bani ,ca asa auzisem eu ceva de genu in alte situatii ,,ii treaba ca daca in 5 ani nu te prinde nu mai are ce sa iti faca, ceva de genu,trebe sa ma interesez mai mult, Acum chiar nu stiu ce sa mai fac...........
poti sa intrebi cat ar primi mama ta pensie pentru cei aproape 5 ani lucrati in Austria.

Nu stiu sigur, care sunt reglementarile exacte in Romania in privinta dreptului la munca in cazul pensionarii de boala.
Gewerbe in Austria e echivalentul PFA in Romania. Mama ta nu a fost angajata la o firma ci .. lucra cu contract de prestari servicii. Poate ca se gaseste o solutie ..