Schimbă dimensiunea fontului

Viena Românească

Portalul Românilor din Austria

Acum este 25 Iul 2017 15:52

Ştirile Deutsche Welle

Iranul, deranjat de afirmatiile UE privind alegerile prezidentiale


Ministerul iranian de externe l-a convocat astazi pe un inalt diplomat ceh, a carui tara asigura presedintia semestriala a Uniunii Europene, pentru a se plange de atitudinea autoritatilor comunitare in legatura cu alegerile prezidentiale din Iran. Teheranul considera ca luarile de pozitie ale blocului comunitar privind scrutinul din Iran sunt insultatoare si interventioniste, potrivit agentiei de presa oficiale ISNA.
Demonstratie pro-Mousavi, anulata la Teheran


Candidatul reformist infrant la alegerile prezidentiale din Iran, Mir Hussein Mousavi, le-a cerut sustinatorilor sai sa nu participe la o demonstratie in favoarea acestuia, programata pentru astazi la Teheran. Potrivit purtatorului sau de cuvant, mitingul a fost anulat. Acesta a adaugat ca Mousavi le cere suporterilor sai sa nu vina la demonstratie pentru a-si proteja vietile. O manifestatie a sustinatorilor lui Mousavi s-a incheiat ieri cu moartea a sapte persoane, dupa ciocnirile dintre protestatari si fortele de ordine. Pe de alta parte, autoritatile iraniene au interzis azi reprezentantilor presei straine sa mai relateze de la demonstratiile neautorizate. Corespondentii straini mai au voie sa faca relatari exclusiv din birourile lor, nemaifiind permise reportajele de pe strazile capitalei iraniene.
Rezultatele prezidentialelor din Iran nu vor fi anulate


Principala autoritate legislativa iraniana, Consiliul Gardienilor, a respins astazi cererile reformistilor de anulare a rezultatelor alegerilor prezidentiale. Pe baza legii iraniene, cererile unor candidati de anulare a votului nu pot fi acceptate, a anuntat purtatorul de cuvant al legislativului de la Teheran. Candidatul reformist Mir Hussein Mousavi l-a acuzat pe presedintele Ahmadinejad de fraudarea masiva a scrutinului si a cerut anularea rezultatelor. Consiliul Gardienielor a informat insa ca este dispus sa ceara renumararea voturilor controversate.
Rusia, China si tarile din Asia Centrala l-au felicitat pe Mahmud Ahmadinejad pentru victoria in alegeri


Liderii Organizatiei de Cooperare de la Shanghai l-au felicitat astazi pe presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, pentru castigarea alegerilor prezidentiale. Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Kremlinului, Natalia Timakova. Din aceasta organizatie fac parte Rusia, China si fostele republici sovietice din Asia Centrala - Kazakhstan, Uzbekistan, Tadjikistan si Kirgistan. Iranul are statut de observator pe langa Organizatia de Cooperare de la Shanghai.
Reuniune la varf indo-pakistaneza


Premierul indian, Manmohan Singh, si presedintele pakistanez, Asif Ali Zardari, se vor intalni in Egipt, pe 15-16 iulie. Ei vor discuta in special despre combaterea terorismului, potrivit declaratiei unui responsabil indian. Cei doi lideri s-au intalnit la Ekaterinburg, in Rusia, pentru prima data de la atacurile teroriste comise de militanti pakistanezi in metropola financiara a Indiei, Mumbai. Anuntul a fost confirmat de ministrul pakistanez de externe, Shah Mehmood Qureshi, prezent si el la reuniunea din Rusia a sefilor de stat din India si Pakistan.
Africa de Sud nu va expropria fermele albilor


Autoritatile din Africa de Sud nu vor confisca fermele cetatenilor albi, pentru a le redistribui majoritatii de culoare. Anuntul a fost facut de noul ministru sud-african al economiei, Tina Joemat-Pettersson, care a apreciat ca o astfel de masura ar fi contraproductiva pentru economia acestei tari. Africa de Sud este cel mai mare producator de porumb pe continentul african. La o reuniune agricola la Cape Town, doamna ministru a explicat ca un program de expropriere ar fi prea scump pentru stat si ar destabiliza si mai mult agricultura sud-africana.
Alegeri anticipate în Moldova în 29 iulie


Preşedintele moldovean în exerciţiu, Vladimir Voronin, a convocat alegeri legislative anticipate în 29 iulie, ceea ce înseamnă că pentru prima dată în istorie scrutinul va fi într-o zi lucrătoare, relatează agenţia de presă Omega conform NewsIn. Voronin a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului şi de stabilire a datei alegerilor parlamentare anticipate. Semnarea decretului a intervenit după ce Parlamentul a avut luni o ultimă şedinţă, în care majoritatea comunistă a redus pragul electoral de la 6 la 5%, a împuternicit Guvernul cu dreptul de a emite ordonanţe de urgenţă şi a redus termenele necesare procedurii de falimentare a băncilor. Preşedintele Voronin a dizolvat Legislativul, după ce opoziţia liberală a refuzat de două ori consecutiv să voteze un şef de stat comunist, ceea ce ar fi asigurat stabilitatea la guvernare pentru următorii patru ani pentru majoritatea comunistă, care deţine 60 din cele 101 mandate. Opoziţia a declarat că un număr atât de mare de mandate a fost acumulat prin fraudarea masivă a scrutinului din 5 aprilie şi speră ca alegerile anticipate să schimbe raportul de forţe în favoarea partidelor democratice.
Accidentele rutiere, a cincea cauza de deces la nivel mondial


Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat un studiu alarmant despre decesele provocate de accidentele de circulaţie. Dacă nu se vor lua măsuri până în 2030, numărul victimelor accidentelor rutiere ar putea ajunge la 2,4 milioane, devenind a cincea cauză de deces la scară planetară - avertizează OMS. Peste 90% din decesele cauzate de accidente rutiere se înregistrează în ţările cu venituri mici sau intermediare. La o populaţie de trei ori mai mică decât a Franţei, numărul deceselor în România a fost în 2007 de aproximativ 2.700, în timp ce, în Hexagon, de 4.600. În ţările dezvoltate, chiar dacă numărul victimelor a scăzut în ultimii 40-50 de ani, accidentele de circulaţie rămân o cauză importantă a mortalităţii, traumatismelor şi handicapului. La nivel mondial, aproape jumătate din cei care îşi pierd viaţa sunt aşa-numiţii utilizatori vulnerabili: pietoni, ciclişti şi motociclişti.
Băsescu: Şomajul este problema principală a României şi a UE


Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, la Adunarea Generală Extraordinară a Grupului I al Comitetul Economic şi Social European, că, în contextul actualei crize, o problemă majoră atât pentru România cât şi pentru ansamblul Uniunii Europene este cea a locurilor de muncă, relatează NewsIn. "Mâna de lucru este insuficientă, mai ales insuficient sau inadecvat calificată. În plus, contracţia cererii interne şi a pieţelor de export determină o creştere a spectrului şomajului. Datorită crizei, sectoare întregi şi-au redus activitatea afectând viaţa a mii de persoane. Nu trebuie să întoarcem spatele acestor oameni, ei trebuie să fie sprijiniţi prin programe de reconversie profesională, astfel încât să aibă o şansă în găsirea unui nou loc de muncă", a declarat Traian Băsescu. Preşedintele a insistat în discursul său asupra problemei şomajului şi a subliniat eforturile care trebuie depuse de autorităţi pentru crearea de noi locuri de muncă. "Transmit partenerilor sociali că îmi sunt cunoscute problemele cu care cetăţenii se confruntă. Vă asigur că autorităţile depun eforturi în vederea soluţionării lor", a adăugat preşedintele Băsescu.
Trupele americane nu vor mai interveni în lupte din Irak după 30 iunie


Forţele americane nu vor mai interveni în operaţiunile de menţinere a ordinii după retragerea din oraşele irakiene, la sfârşitul lunii, a spus premierul irakian Nuri al-Maliki, pentru Le Monde, relatează AFP. "Nu le vom mai cere să intervină în lupte sau în operaţiunile de menţinere a ordinii. S-a terminat", a spus el. În opinia sa, guvernul irakian va apela la ei "doar pentru necesităţile logistice". "Mai ales pentru transportarea trupelor, pentru că nu avem avioane. Iată de ce vom cumpăra elicoptere de la Franţa şi SUA", a spus el. Luni, generalul Ray Odierno, comandantul trupelor americane, a confirmat că majoritatea militarilor sunt deja desfăşuraţi în afara oraşelor irakiene. Premierul irakian a mai spus că nu crede într-o explozie a violenţei după 30 iunie. "Oricum, chiar rapoartele americane spun că forţele noastre sunt capabile să preia conducerea", a subliniat el.
Rusia a respins prelungirea mandatului ONU în Georgia


Rusia a făcut uz de dreptul de veto în Consiliul de Securitate în privinţa reînnoirii mandatului Misiunii ONU în Georgia, provocând astfel încheierea activităţilor sale, relatează AFP. Ambasadorul rus, Vitali Ciurkin, a făcut uz de dreptul de veto faţă de un proiect de rezoluţie propus de occidentali şi care viza prelungirea cu 15 zile a mandatului Misiunii ONU în Georgia, timpul necesar pentru ca puterile din dosarul georgian să găsească un compromis care să ţină cont de noile realităţi de pe teren după conflictul ruso-georgian din august 2008. El a explicat că Moscova respinge ca "inacceptabilă" o referire din text la suveranitatea Georgiei asupra Abhaziei, unde este desfăşurată misiunea. De la conflictul din august, Moscova a recunoscut independenţa Abhazei şi a Osetiei de Sud.
Italia va primi trei deţinuţi de la Guantanamo


Italia a acceptat să primească trei prizonieri de la Guantanamo, a anunţat luni Barack Obama, primindu-l pe premierul italian, Silvio Berlusconi, relatează AFP. "I-am mulţumit premierului pentru susţinerea faţă de politica noastră de închidere a Guantanamo", a spus Obama, după discuţiile cu Berlusconi. "Nu sunt numai vorbe: Italia a acceptat să primească trei prizonieri", a spus preşedintele. Obama s-a întâlnit cu Berlusconi în condiţiile în care UE a aprobat luni o declaraţie negociată cu SUA care precizează condiţiile de transferare a prizonierilor de la Guantanamo spre Europa. În acest text, europenii şi americanii subliniază că "responsabilitatea pentru închiderea Guantanamo şi pentru găzduirea foştilor prizonieri revine SUA" şi că eventuala decizie de a primi deţinuţi revine individual guvernelor europene.
Secretarul Trezoreriei americane estimează că revenirea economiei SUA va mai dura


Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a spus luni că sistemul financiar dă semne de revenire, însă o recuperare economică va fi mai înceată decât în mod obişnuit, scrie NewsIn. Oficialul a spus că şomajul, care a atins un maxim al ultimilor 26 de ani, de 9,4% în mai, va continua să crească, chiar dacă economia va reîncepe să îşi revină. De asemenea, Geithner a negat că ar fi renunţat la planul său privind eliminarea activelor toxice din activele contabile ale băncilor. Acesta a subliniat că aptitudinea instituţiilor financiare de a îşi mări capitalul va reduce dependenţa faţă de program. "Singura cale către un sistem mai stabil este mai mult capital în sistem şi mai multe constrângeri. Putem face asta fără să privăm economia de inovare", a spus Geithner. Declaraţiile oficialului vin în contextul în care Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit luni în urcare estimările privind economia Statelor Unite, mizând acum pe o revenire mai puternică începând de la jumătatea lui 2010, însă a atras atenţia asupra riscurilor care o ameninţă, în special criza din sectorul imobiliar.
BCE estimează alte pierderi în sectorul bancar


Băncile din zona euro ar putea fi nevoite să anunţe noi deprecieri de active în valoare de 283 miliarde dolari în 2009 şi 2010, a anunţat luni Banca Centrală Europeană (BCE), relatează Reuters citat de NewsIn. BCE a estimat că nivelul noilor deprecieri de active, cauzate în principal de "activele toxice" se vor ridica la aproximativ 218 miliarde dolari de la începutul crizei financiare până la sfârşitul anului 2010, iar creditele neperformante pentru aceeaşi perioadă ar fi în cuantum de 431 miliarde dolari. Totalul pierderilor ar ajunge astfel la aproximativ 649 miliarde dolari, din care circa 366 miliarde dolari au fost deja anunţati. Aceste cifre au fost publicate în ultima "Recenzie a stabilităţii financiare", care a ajuns la concluzia că riscurile ce ameninţă sectorul financiar s-au accentuat în ultimele şase luni, pe fondul deteriorării mediului economic.
Se anunţă noi manifestaţii la Teheran


Marele ayatollah disident Hossein Ali Montazeri a cerut marţi tineretului iranian să continue manifestaţiile, "pentru a-şi cere paşnic drepturile", relatează AFP. Într-un comunicat adresat "naţiunii iraniene, nobilă şi oprimată", demnitarul religios cheamă "toată lumea, mai ales tineretul, să-şi ceară drepturile cu răbdare şi reţinere". Marele ayatollah, prezentat la un moment dat pentru a-i urma în funcţie fondatorului Republicii islamice, ayatollahul Rouhollah Khomeiny, a fost multă vreme în arest la domiciliu, din cauza criticilor sale la adresa puterii. Candidatul învins în alegerile prezidenţiale iraniene, Mir Hussein Moussavi, cheamă la o manifestaţie "calmă şi paşnică" marţi la Teheran, a anunţat site-ul său, relatează AFP. Susţinătorii lui Ahmadinejad intenţionează să participe la o manifestaţie marţi, în acelaşi loc în care se vor strânge susţinătorii lui Moussavi, dar cu două ore mai devreme. Şapte civili au fost ucişi luni la Teheran în cursul manifestaţiei pro-Moussavi, a informat Radio Payam, citat de AFP şi NewsIn. "Mai multe persoane intenţionau să atace un post militar şi să vandalizeze echipamentele în apropierea pieţei Azadi. Din nefericire, şapte persoane au fost ucise şi multe altele rănite", a spus sursa.
Sursa: Deutsche Welle


cron
[ Time : 0.013s | 13 Queries | GZIP : Off ]